Nieuws

Honderden vissen in nood

  • Vanochtend vroeg kreeg onze centralist een melding van de Gemeente Zwolle en bewoners dat er in de vijver de Dobbe aan de Rijnlaan in Zwolle een paar dode vissen in het water lagen. Onze centralist heeft een van onze Dierenambulances ter plaatse gestuurd om een kijkje te nemen en eventueel de vissen te ruimen.
  • Lees verder»

4 juli Dierenwelzijnsmarkt Zwolle

  • Op de Dierenwelzijnsmarkt is van alles te zien, te doen en te leren over dieren. Zo is er een dierenfotograaf en een dieren- en hondengedragsdeskundige. Ook de Dierenambulance Zwolle is aanwezig met een ambulance om daar een kijkje in te nemen.
  • Lees verder»

Overleden zwaan vast met tyrap aan moederzwaan

  • Woensdagavond werd onze Dierenambulance opgeroepen voor twee zwanen die vast aan elkaar aan de Blankenastraat in Zwolle (Stadshagen). Een overleden jonge zwaan zat vast aan de moederzwaan. Hoe de overleden zwaan vast zat was vanaf de kant niet te zien voor de melder en onze ambulancechauffeur.
  • Lees verder»

Elke jaar hetzelfde

2015-05-22

Elke jaar rond het voorjaar nestelt een zwanenkoppel zich bij de IJsseltoren ( Grote Voort). Mooi om te zien dat ze daar rustig een nest aan het bouwen zijn. Na een aantal weken worden de jonge zwaantjes geboren. Maar na een aantal dagen of weken willen de vader en moederzwaan met hun jonge zwaantjes weleens verder gaan kijken dan alleen de gracht om de IJsseltoren. Dus de hele familie gaat opstap naar de vijver aan de Turnhoutseweg. Om daar te komen moet de zwanenfamilie verschillende kruispunten oversteken. Zoals de IJsselallee/ Blaloweg en de kruising Westenholteallee/ Turnhoutseweg. Dat zorgt voor gevaarlijke situatie voor zowel de zwanenfamilie als het verkeer wat voorbij raast.

Op vrijdag 22 mei 2015 was het weer zover. Bezorgde automobilisten belden de Dierenambulance Zwolle omdat een zwanenfamilie midden op de IJsselallee liep. Onze centralist wist al genoeg en stuurde daarom 2 dierenambulances richting de IJsselallee. Bij aankomst van de eerste dierenambulance trof onze ambulance- chauffeur een hectische situatie aan.  Automobilisten stonden midden op de weg stil, omdat de vaderzwaan het niet eens was om tegengehouden te worden door mensen. Deze liep namelijk midden op de vierbaans weg. Moederzwaan en haar 5 jongen zaten midden op de weg en bleven ook rustig zitten. Onze ambulance- chauffeur heeft met een passeerde motorrijder geprobeerd de vaderzwaan te vangen. Helaas nam hij  een aanloop en vloog tot onze schrik het tegemoet komende verkeer in. Gelukkig  landde de zwaan in de berm en rende hij  terug naar de gracht bij de IJsseltoren.
De moederzwaan en haar 5 jongen zaten, in de tussen tijd, nog steeds midden op de weg. De moederzwaan was zeer snel te vangen. De 5 jonge zwaantjes  wilden dicht bij hun moeder blijven. Daarom hebben omstanders de jonge zwaantjes op gepakt en in de dierenambulance gezet.  Nu moeder en de kinderen zijn gevangen, moet nu alleen nog de vader gevangen worden.

Onze ambulance- chauffeur en de motorrijder zijn naar de gracht van de IJsseltoren gereden . Ondertussen was de tweede dierenambulance ook ter plaatste gekomen en kon de vangactie beginnen. Met het gepiep van de jonge zwaantjes konden wij de vaderzwaan  op de kant proberen te lokken. Daarom is een jonge zwaan in het vangnet gezet, zodat de vaderzwaan het jong zou horen en zien. De rest van de jonge zwanen zijn in een vervoersbak erbij gezet. Na een tijdje kwam de vaderzwaan op de kant en ging bij het jong zitten, die in het vangnet zat. Rustig ging een van de ambulance- chauffeurs bewapend met een vangnet richting de vaderzwaan en het jong. De vaderzwaan hield de ambulance- chauffeur nauwlettend in de gaten. Na verschillende pogingen konden wij helaas de vaderzwaan niet vangen. Hij was telkens te snel en ging het water in. Ook kreeg hij geen interesse meer in de jonge zwaantjes en zwom verder weg. Daarom was er nog maar een optie over:  Moederzwaan en haar 5 jonge zwaantjes terug plaatsen bij vader. Nadat we iedereen weer terug hadden gezet kwam de vaderzwaan eraan vliegen en is iedereen weer herenigd. Nu maar hopen dat ze niet weer op de drukke weg gaan zitten.

Zie ook de verhalen:
Zwanenfamilie verhuist en Wederom zwanenfamilie bij afslag A28

  

 

  
 

 
Stichting Dierenambulance Zwolle | Scheppinckmate 60 | 8014 JN ZWOLLE | tel: 06-25120505
© Rootz*