Wat doet de Stichting Dierenambulance?

Wat doen wij voor dieren en voor u?
De Stichting Dierenambulance biedt 24 uur per dag, 365 dagen per jaar hulp aan zieke en gewonde dieren in de gemeente Zwolle. Wij beschikken over 2 ambulances die wij indien nodig overdag kunnen inzetten. ’s avonds rijden wij met 1 ambulance.

Huisdieren

 • Wij verlenen indien nodig eerste hulp aan uw huisdier en/of bieden vervoer aan naar een
  dierenarts.
 • Vervoer met uw huisdier naar een dierenkliniek ( klinische ritten).
 • Vervoer van uw huisdier naar een trimsalon, pension of ander opvangadres.
 • Hulpverlening bij woningbranden en ontruimingen.
 • Terugbrengen van uw weggelopen huisdier.

Zwerfdieren

Onder zwerfdieren wordt verstaan dieren die buiten rondzwerven, die eigenlijk een eigenaar zouden moeten hebben. Dit kunnen zijn honden, katten, konijnen en vogels die als huisdier worden gehouden.

 • Wij verlenen hulp aan zieke en gewonde zwerfdieren en brengen deze naar een dierenarts. Wij vragen u om gewonde konijnen en vogels in een doos te zetten of er iets overheen te plaatsen. Dit ter bescherming van het dier en is het dier niet “gevlogen”als wij ter plaatse zijn. Voor gewonde honden en katten vragen wij u indien mogelijk er bij te blijven totdat de ambulance ter plaatse is.
 • Overleden honden en katten halen wij ook op. Wij registeren en bewaren deze dieren zeven dagen, zodat een mogelijke eigenaar de kans krijgt om zijn/haar dier te traceren. De gegevens van de dieren worden doorgegeven aan Stichting Amivedi en het Zwols Dierenasiel.
 • Vervoer van gevonden honden en katten. Voordat u het dier laat ophalen, informeer eerst bij het Zwols Dierenasiel of het dier geplaatst kan worden en Stichting Amivedi of het dier als vermist is opgegeven. Indien dit niet het geval is neem dan contact op met de Stichting Dierenambulance . Voordat uw met ons belt moet het dier gevangen zijn. Katten worden tot 21:00 uur opgehaald tenzij het dier aangereden,gewond of ziek is. Gezonde katten kunnen wij niet zomaar bij u ophalen indien het dier net bij u voor de deur zit. Zorgt de kat voor overlast, dan wordt het dier in overleg opgehaald. Voor gevonden honden kunt u 24 uur per dag bellen.

In het wild levende dieren

In het wild levende dieren wordt onder andere verstaan vogels en egels. Wij verlenen hulp aan zieke en gewonde in het wild levende dieren en brengen deze naar een dierenarts of opvangadres. Indien u belt voor een in het wild levende dieren, zoals een vogel, dan vragen wij u deze in een doos te zetten of er iets overheen te plaatsen. Dit om te voorkomen dat het dier weg is, als wij ter plaatse komen.

Wat doen wij niet
Er zijn werkzaamheden die de Stichting Dierenambulance  niet doet. Hieronder leest u een opsomming.

 • Loslopende honden en katten. Wij kunnen niet zomaar loslopende honden en katten ophalen, alleen als het gevaar oplevert voor het verkeer of het dier zelf. Doen wij dit wel kan kunnen wij problemen krijgen met de eigenaar.
 • Wij halen geen dieren buiten de gemeente Zwolle op. Ook halen wij GEEN dieren op die buiten Zwolle zijn gevonden en die meegenomen zijn naar Zwolle.
 • Postduiven. Meestal vliegt een postduif, nadat hij even heeft gerust, weer terug naar zijn hok. Geef de postduif eventueel wat water en duivenvoer. Indien de duif niet weggaat neem dan contact op met een postduivenvereniging. Bijvoorbeeld Postduivenvereniging De Vrienden Post: 038-4223827. Wilt u meer informatie over postduiven(verenigingen) bekijk dan de website van de NPO: www.npo.nl
 • Wij halen geen gezond in het wild levende vogels op.
 • Voor vee ( zoals koeien, paarden) in nood of gewond kunt u bellen met een veearts, 038-4771951. Wij hebben geen faciliteiten voor vee.
 • Wij bestrijden geen ongedierte. Wij adviseren u hiervoor contact op te nemen met de ongediertebestrijding van de Rova, 038-4273777.

Vergoedingen

Als u ons in schakelt voor hulp voor uw eigen huisdier, dan vragen wij u hiervoor een vergoeding. Klik hier voor onze tarieven. De hulp voor in het wild levenden dieren en zwerfdieren is kosteloos en wordt bekostigd uit de financiële bijdrage van onze donateurs, sponsoren en gemeente. Wij vragen u niet om hiervoor te betalen. U bent natuurlijk altijd vrij om een gift te geven of om donateur te worden van de Stichting Dierenambulance.

Wilt u meer weten over onze dienstverlening, aarzel dan niet en bel ons op telefoonnummer 06-25120505 (keuze 1) of mail naar info@dierenambulancezwolle.nl.  Wij zijn u graag van dienst.