Nieuws

Machinist geeft gewonde zwaan lift naar dierenambulance

  • Zondagmiddag werd onze meldkamer gebeld door een machinist van de NS. Op het traject (Enschede/ Zwolle) kwam hij tijdens zijn rit een jonge zwaan tegen. Het dier lag op het spoor en heeft waarschijnlijk een aanrijding gehad met een treinstel.
  • Lees verder»

Dierendag in teken van Dierenwelzijnsmarkt

  • Woensdag 4 oktober is het Werelddierendag. Deze dag vindt er van 14.00 tot 18.00 uur op het Grote Kerkplein een Dierenwelzijnsmarkt plaats. Wethouder Michiel van Willigen opent de markt om 14.00 uur.
  • Lees verder»

Collecte Dierenbescherming NIET voor Dierenambulance Zwolle

  • Vanaf 2 t/m 8 oktober start de jaarlijkse collecteweek van de Dierenbescherming. Ook in Zwolle zal gecollecteerd worden voor de Dierenbescherming. Als u een donatie geeft aan de collectant is dat alleen voor de Dierenbescherming en NIET voor de Dierenambulance Zwolle
  • Lees verder»

Otter rukt op tot hart van Zwolle

2013-08-14

ZWOLLE – Op de Zwolse IJsselallee is woensdagochtend een otter doodgereden. Het beschermde zoogdier is waarschijnlijk via de Overijsselse Vecht opgerukt tot midden in Zwolle. Afgelopen periode zijn er meer meldingen geweest van in Zwolle gespotte otters.

Boswachter Ronald Messemaker van Natuurmonumenten heeft het vrouwtje woensdagochtend opgehaald bij het Zwolse politiebureau. Het dier gaat naar onderzoeksinstituut Alterra voor nader onderzoek. Zo kan onder meer worden vastgesteld waar het dier exact aan is overleden, tot welke otterfamilie zij behoort en of ze nakomelingen heeft. Messemaker vermoedt dat het dier oorspronkelijk afkomstig is uit de groep otters die enkele jaren geleden in de Weerribben en Wieden is uitgezet in het streven de herintroductie van de lutra lutra in de Nederlandse natuur een succes te maken.

Het nu doodgereden dier is aangetroffen op de IJsselallee ter hoogte van het kantoor van Vitens en de Willemsvaart. Messemaker:,,Op zich is het bijzonder dat een otter midden in Zwolle opduikt, maar het is wel aannemelijk. Waarschijnlijk is ze via de Overijsselse Vecht in Zwolle terecht gekomen. In deze periode van het jaar gaan ze vaak aan de wandel, krijgen ze de drift om op sjouw te gaan. We zien dat veel jonge beesten nu uit het territorium geknikkerd worden.’’ Een ongeluk in het verkeer is doodsoorzaak nummer 1 bij otters in Nederland. In De Wieden zijn er volgens Messemaker dit jaar al een stuk of vijf exemplaren doodgereden. Aanleg van speciale passages voor de otters kan de vele aanrijdingen helpen voorkomen. Dat is echter een kostbare zaak; financiele hulp van onder meer de provincie is daarbij vaak hard nodig.

Ook in 2006 is een otter op de IJsselallee doodgereden.

door Caspar van Oirschot

 

 
Stichting Dierenambulance Zwolle | Scheppinckmate 60 | 8014 JN ZWOLLE | tel: 06-25120505
© Mediac