Nieuws

Verzwakte reiger gegrepen door hond

  • Zondagavond is deze blauwe reiger opgehaald aan de Pennegoorpad in Zwolle (AA- landen).Door waarschijnlijk de kou is het dier verzwakt geraakt en gegrepen door een hond. Een omstander heeft contact gezocht met onze meldkamer wat zij het beste kon doen.
  • Lees verder»

Uil blijft vasthangen aan verkeersbord

  • Vrijdagavond is deze mooie Ransuil bevrijd van een verkeersbord. Het dier zat vast met zijn nagel aan het bord.
  • Lees verder»

Onverwachts bezoek

  • In het kader van de complimentendag kwam Stichting Dierenlot onverwachts lanngs met een verrassing voor onze Dierenambulance.
  • Lees verder»

Otter rukt op tot hart van Zwolle

2013-08-14

ZWOLLE – Op de Zwolse IJsselallee is woensdagochtend een otter doodgereden. Het beschermde zoogdier is waarschijnlijk via de Overijsselse Vecht opgerukt tot midden in Zwolle. Afgelopen periode zijn er meer meldingen geweest van in Zwolle gespotte otters.

Boswachter Ronald Messemaker van Natuurmonumenten heeft het vrouwtje woensdagochtend opgehaald bij het Zwolse politiebureau. Het dier gaat naar onderzoeksinstituut Alterra voor nader onderzoek. Zo kan onder meer worden vastgesteld waar het dier exact aan is overleden, tot welke otterfamilie zij behoort en of ze nakomelingen heeft. Messemaker vermoedt dat het dier oorspronkelijk afkomstig is uit de groep otters die enkele jaren geleden in de Weerribben en Wieden is uitgezet in het streven de herintroductie van de lutra lutra in de Nederlandse natuur een succes te maken.

Het nu doodgereden dier is aangetroffen op de IJsselallee ter hoogte van het kantoor van Vitens en de Willemsvaart. Messemaker:,,Op zich is het bijzonder dat een otter midden in Zwolle opduikt, maar het is wel aannemelijk. Waarschijnlijk is ze via de Overijsselse Vecht in Zwolle terecht gekomen. In deze periode van het jaar gaan ze vaak aan de wandel, krijgen ze de drift om op sjouw te gaan. We zien dat veel jonge beesten nu uit het territorium geknikkerd worden.’’ Een ongeluk in het verkeer is doodsoorzaak nummer 1 bij otters in Nederland. In De Wieden zijn er volgens Messemaker dit jaar al een stuk of vijf exemplaren doodgereden. Aanleg van speciale passages voor de otters kan de vele aanrijdingen helpen voorkomen. Dat is echter een kostbare zaak; financiele hulp van onder meer de provincie is daarbij vaak hard nodig.

Ook in 2006 is een otter op de IJsselallee doodgereden.

door Caspar van Oirschot

 

 
Stichting Dierenambulance Zwolle | Scheppinckmate 60 | 8014 JN ZWOLLE | tel: 06-25120505
© Mediac